Türkiye'de Koku Yaratan Emisyon ve İmisyonların Yönetimi

 


Proje Özeti

Projenin Amacı

Alan Çalışmaları

Sonuçlar


 

 

Proje Özeti

Türkiye'de 1986 yılından beri Hava Kalitesi Kontrol Yönetmeliği (HKKY) uygulanmaktadır. Ancak, HKKY'de koku kontrolü ile ilgili maddeler bulunmamaktadır. Diğer taraftan, ü lkemiz Avrupa Birliği'ne (AB) girmeye aday ülkelerden biridir. Bu nedenle, Türkiye Hava Kirliliği Mevzuatını AB Çevre Mevzuatı ile uyumlu hale getirmek zorunluluğundadır. Ülkemizde sadece endüstriyel ve yerleşik alanlarda değil, bazı turistik alanlarda da koku problemi vardır. Bu yüzden, problemin ivedilikle ele alınması gereklidir. Bu projede, Türkiye'deki koku emisyonları ve imisyonları için bir yönetmelik geliştirilecektir. Bu proje Ocak 2002 tarihinde başlamış olup 3 yıl sürecektir. Projede Almanya'daki Stuttgart Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Çevre ve Orman Bakanlığı ortak olarak çalışmaktadır. Proje bittiğinde, Türkiye'de koku emisyonları ve imisyonları ile ilgili yeni bir yönetmelik oluşturulmuş olacaktır. Türkiye'deki iki üniversiteden ve Çevre ve Orman Bakanlığı personelinden uzmanlar koku emisyon ve imisyonlarının örneklemesini ve ölçüm metodlarını öğrenmiş olacak, ölçüm için gerekli teçhizata sahip olacak ve kontrol ölçümlerini gerçekleştirebilecek bilgi ve tecrübeyi kazanmış olacaklardır. Sonuç olarak, Türkiye'deki koku emisyon ve imisyonları kontrol yönetmeliğinin geliştirilmesinde gerekli olan teknik kapasite ve yönetici alt yapısı oluşturulmuş olacaktır.


başa dön


Projenin Amacı


Projenin amacı, Türkiye'deki koku emisyon ve imisyonları ile ilgili yönetmeliğin hazırlanması ve ölçümlerin yapılabilmesi için teknik kapasite ve yönetici alt yapısın ın oluşturulmasıdır. Bu amaçla, Türkiye'de halen yürürlükte olan Hava Kalitesi Kontrol Yönetmeliği'ndeki eksikliklerin giderilmesi için koku emisyon ve imisyonları ile ilgili standard ve yönergeler hazırlanacaktır. Dolayısı ile bu proje, çevresel sektör, çevre mevzuatı ve aksiyon programlarının gelişiminde gerekli olan teknik kapasite ve yönetim altyapısının oluşumunu destekleyen Life Üçüncü Ülkeler Programının özel amaçları ile aynı doğrultudadır.

Bu çalışmada, Hava Kalitesi Kontrol Yönetmeliğinde koku konusunda eksik olan mevzuatın geliştirilmesi için Türk ve Alman uzmanlar birarada çalışacak, deneyim ve bilgi alış verişini gerçekleştireceklerdir.


başa dön


Alan Çalışmaları

Bu projedeki alan çalışmaları Türkiye'nin iki büyük şehrinde (Ankara ve İzmir'de) gerçekleştirilecektir. İzmir Türkiye'nin en önemli turistik yörelerinden ve ticaret merkezlerinden biridir. Arıtılmamış atık su ve atık birikimi nedeniyle İzmir Körfezi yıllarca ciddi şekilde kirletilmiştir. Bu durum şehirde çok rahatsız edici bir koku problemine neden olmuştur. Körfez civarındaki koku problemi son iki yılda İzmir Belediyesinin yoğun çalışmaları sonucunda çözülmüştür. Ancak, koku problemi sadece körfez çevresinde değil, kentsel alan ve çevresinde de mevcuttur. Çünkü, şehirde endüstriyel tesislerin neden olduğu noktasal koku kaynakları da yaygındır. Mevcut durumu sadece halk değil, turistler de rahatsız edici bulmaktadır. Ayrıca, komşu yerleşim yerlerinden gelen şikayetler sonucunda kapatılmış bazı endüstriyel tesisler de bulunmaktadır. Kapatılan her endüstriyel tesis, ülke ekonomisi için bir kayıptır.

Ankara Türkiye'nin başkentidir. Ankara'da değişik tiplerde küçük ve orta ölçekli endüstrilerin yer aldığı Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Ayrıca, Ankara çevresinde birçok tavuk çiftliği mevcuttur ve koku problemlerine neden olan et paketleme tesisleri, besin endüstrileri vb., o çevrede yaşayanları rahatsız etmemek için emisyonlarını kontrol etmek durumundadırlar. Ne yazık ki, Türkiye'de kokuyla ilgili hiçbir standard veya yönetmelik yoktur. Yerel otoriteler ve uzmanlar bu problemleri çözmek için güc ve yaptırıma sahip değillerdir. Bu yüzden, bu tür problemlerin çözüm temellerini oluşturmak amacıyla böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Bu proje, Türkiye'de, Ankara ve İzmir illerinde gerçekleştirilecektir.


başa dön


Sonuçlar


Bu çalışma sonunda, Türkiye'de koku mevzuatının geliştirilmesinde gerekli olan teknik kapasite ve yönetici alt yapısı oluşmuş olacaktır. Türk uzmanlar ve yerel otoriteler, koku emisyon ve imisyonlarının nicel ve nitel yapısının nasıl belirlenceğini öğrenmiş olacaklardır. Türkiye'de koku emisyon ve imisyonlarının nasıl ölçüleceğine ve kontrol edileceğine dair yol gösterici bilgiler hazırlanacak ve koku eşik seviyeleri belirlenecektir.

Hava Kalitesi Kontrol Yönetmeliği (HKKY) koku emisyon ve imisyonları ile ilgili ya yeni bir bölüm içerecek veya yeni bir koku yönetmeliği hazırlanacaktır. Mevzuattaki bu gelişme daha iyi çevresel koşullar sağlayacak, ülkenin turistik yöreleri ve yerleşim alanlarındaki koku problemi çözülmüş olacaktır.


başa dön